Ajankohtaista

Tällä sivulla jaamme ajankohtaista tietoa ja mielenkiintoisia julkaisuja sosiaali- ja terveysalalta.

Ajankohtaista

11.11.2017

Yrittäjä, oletko valmistautunut muutoksiin?

Vuoden 2020 alusta sosiaali - ja terveysalan valvonta siirtyy Valtion lupa - ja valvontavirastolle (Luova). Tämä tapahtuu samalla, kun sote -uudistus ja valinnanvapauslaki tulee voimaan.  Mitä tämä tarkoittaa alan yrityksille ja mitä kannattaa nyt tehdä?

-Valvonta tulee kasvamaan. Etenkin ennakoivan valvonnan ja omavalvonnan  osuus kasvaa. Nyt on viimeistään aika päivittää huolella yrityksen omavalvontasuunnitelmat/suunnitelma (sosiaalipalvelujen -, terveydenhuollon- ja tietoturvan omavalvontasuunnitelma) sekä näihin kuuluvat liitteet.

-Henkilöstön koulutuksiin on hyvä tehdä suunnitelma, tietoturvan koulutus ja siihen kuuluva tentti on tehtävä jokaisen. Tämän voi suorittaa helposti esim. Kanta. fi sivun ammattilaisosion kautta. Sieltä saa myös tulostettua todistuksen hyväksytyn tentin jälkeen.

-Asiakasasiakirjalain mukainen määrämuotoinen kirjaus on syytä ottaa jo käyttöön

Tässä vain muutama poiminto asioista, joihin yrityksissä tulisi nyt panostaa. Tämän lisäksi EU:n tietosuoja - asetus (GDPR) astuu voimaan 25.5.2018 ja hämmästyttävän vähän tästä tuntuvat yritykset vielä tietävän.

 

 

24.10.2017

Luonnos valinnanvapauslaista valmistunut

Uusi luonnos valinnanvapauslaista on valmistunut. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2020, mutta ensin hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi annetaan eduskunnalle helmi -maaliskuussa 2018.

Seuraa valinnanvapauslain valmistelun etenemistä alueuudistuksen sivuilta http://alueuudistus.fi/etusivu

14.6.2017

Asiakaspalautteista poimintoja

Tämän kevään koulutuksissa ja yrityskohtaisissa tapaamisissa saatujen palautteiden pohjalta on hyvä suunnitella tulevaa. Alla muutamia poimintoja saaduista palautteista:

  • "kiitos selkeästä esiintymisestä, kiva kuulla luentoa kun luennoitsija tietää mistä puhuu, kiitos! "
  • " kiitos energisestä ja innostavasta koulutuksesta! Tuli kylpyä myös tulevaan sote -uudistukseen."
  • " sai pohtimaan omaa käytöstä asiakastyössä, kiitos päivästä!"
  • " kouluttajalla paljon tietoa"
  • " kiitos, nyt voin nukkua yöni rauhassa kun tiedän saavani apua lupien ja lomakkeiden  kanssa"
5.5.2017

Sosiaali - ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden käyttöön tulossa sirullinen sote -ammattikortti

Väestörekisterikeskus laajentaa varmennetoimintaansa 2.5. 2017 alkaen.  Lue lisää

http://vrk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/sosiaali-ja-terveydenhuollon-ammattihenkiloiden-kayttoon-tulee-sirullinen-sote-ammattikortti

5.5.2017

Sote -keskusten palveluvalikoimasta tulossa liian suuri

Lain määrittelemän sote-keskuksen palveluvalikoimaan näyttäisi tulevan mukaan kuntoutusneuvonta ja -ohjaus, kuntoutustarpeen arviointi, apuvälineet, kotisairaanhoito, kotihoito, päihdetyön neuvonta ja ohjaus, sosiaalihuollon ammattihenkilön antama mielenterveyden neuvonta, ohjaus ja psykososiaalinen tuki sekä tilapäinen ja lyhytaikainen sosiaaliohjaus. Tällä listauksella näyttäisi tulevan vain muutaman suuren toimijan markkinat.

Miten käy pienten palveluntuottajien? Vaarantuvatko lähipalvelut?

Valinnanvapauslain esitys julkaistaan tiistaina 9.5.2017

 

10.2.2017

Sote -uudistus etenee

Seuraa sote -uudistuksen etenemistä alueuudistuksen sivuilta http://alueuudistus.fi/etusivu.

Valinnanvapauslain luonnos on lähtenyt lausuntokierrokselle tammikuussa ja aikaa lausua on maaliskuun loppupuolelle saakka http://alueuudistus.fi/soteuudistus/asiakkaan-valinnanvapaus.

Sitran valintakokeilut sote -palveluissa - hanketta kannatta myös seurata http://www.sitra.fi/uudistumiskyky/valintakokeilut-sote-palveluissa

10.2.2017

Kotitalousvähennys 2017

Kotitalousvähennyksen määrä vuonna 2017 on 50% työn osuudesta, lue lisää verottajan sivuilta https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys